Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-05-05@11:44:10 GMT

دلیل زلزله‌های اخیر ایران چیست؟

تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۱۷۴۱۵

یک زمین‌شناس با بیان اینکه عمده زلزله‌های ایران دارای منشاء زمین‌ساختی هستند، در این خصوص توضیحاتی ارائه داد. ناطقان: دکتر سید ساجدالدین موسوی در خصوص منشاء زلزله‌های اخیر ایران و ارتباط بین خشکسالی و وقوع زلزله، اظهار کرد: اصولا زلزله‌ها یا طبیعی هستند و یا مصنوعی. زلزله‌های مصنوعی بر اثر دستکاری‌ها مانند حفاری معدن‌کاری رخ می‌دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زلزله‌های طبیعی نیز انواع مختلفی دارند که یا بر اثر آتش‌فشان و یا بر اثر دلایل زمین‌ساختی هستند؛ ۹۰ درصد زلزله‌هایی که در سطح جهان رخ می‌دهند، زمین‌ساختی هستند.

وی افزود: پوسته زمین از چند صفحه تشکیل می‌شود و این صفحات حرکت می‌کنند؛ گاهی از یکدیگر دور می‌شوند و یا در هم فرو می‌روند و در جاهایی که به هم برخورد می‌کنند، باعث وارد شدن نیروی بسیار زیاد و انباشته شدن این نیروها می‌شود. در نهایت وقتی سنگ‌ها نتوانند این نیرو را تحمل کنند، نیرو به صورت زمین‌لرزه خارج می‌شود. زلزله‌های اخیر کشور نیز جزو دسته آخر و ناشی از برخورد صفحات هستند بنابراین عامل اصلی زلزله همان تنش بین صفحات زمین است.

عضو هیات علمی زمین شناسی مهندسی دانشگاه شهید چمران اهواز در خصوص ارتباط بین خشکسالی و زلزله گفت: همه زلزله‌هایی که اخیرا اتفاق افتاده در اعماق چندین کیلومتری بوده‌اند و اثر خشکسالی تا این عمق نیست. اگر بگوییم شرایط اقلیم تاثیری داشته باشد ممکن است به دلیل ترسالی باشد. البته ممکن است خشکسالی نیز باعث شود تعادل فشار به هم بریزد و  در ایجاد زلزله تاثیر داشته باشد اما تاثیر آن معمولا در اعماق کم و در زلزله‌های سطحی است.

این استادیار زمین‌شناسی مهندسی ادامه داد: خشکسالی بر وقوع زلزله‌های اخیر در کشورمان تاثیر زیادی ندارد. البته روی این موضوع کار زیادی انجام نشده اما به نظر می‌رسد که تاثیر زیادی نداشته باشد. در آمریکا در این خصوص مطالعه‌ای انجام شد که در نشریه نیچر نیز منتشر شد در این مطالعه در دره‌ای در کالیفرنیا که به دلیل برداشت آب فرونشست دارد، این برداشت آب منجر به تشدید زلزله‌ها در آن منطقه شده بود.

وی با بیان اینکه عمده زلزله‌های کشور ما دارای منشاء زمین‌ساختی هستند، افزود: عمده زلزله‌هایی که اخیرا اتفاق افتاد در اعماق زیاد بود؛ عامل ایجاد این زلزله‌ها به ویژه زلزله اخیر ایران حرکت صفحه عربستان به سمت صفحه ایران است. در واقع دریای سرخ در حال باز شدن است و در آینده که منظور ما از آن چندین میلیون سال آینده است، اقیانوسی تشکیل خواهد شد.

موسوی گفت: صفحات ایران و عربستان در حال دور شدن و پس از آن فرو رفتن هستند؛ صفحه عربستان در حال فرو رفتن به سمت صفحه ایران است و این زلزله‌ها ناشی از این تنش‌ها است. منبع: ایسنا برچسب ها: زلزله های اخیر ، ایران ، زمین شناس

منبع: ناطقان

کلیدواژه: زلزله های اخیر ایران زمین شناس زلزله های اخیر زلزله ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۱۷۴۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خشکسالی در 22 استان کشور! بارش‌ها 8.9 درصد کاهش یافت

از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۳ اردیبهشت ماه بارندگی‌ها در کشور ۸.۹ درصد و میزان بارندگی‌ها در کشور در بازه زمانی ذکر شده ۱۸.۶ میلیمتر کاهش یافته است.

به گزارش مهر، بر اساس داده‌ها و اطلاعات بارش‌های سازمان هواشناسی کشور از ابتدای سال جاری آبی تا (۱۳ اردیبهشت ماه) بیشترین کاهش بارش با منفی ۴۳ درصد مربوط به استان قزوین است.

پس از قزوین، استان‌های سمنان و تهران به ترتیب به رشد منفی ۴۱.۳ و ۳۹.۸ درصد در رده‌های دوم و سوم کمترین بارش‌ها در بازه اشاره شده قرار دارند. میزان کاهش بارش در تهران ۹۳.۵ میلیمتر بوده؛ این در حالی است که با وجود بارش‌های قابل توجه طی روزهای اخیر در کشور، اما همچنان بارش‌ها در ۲۲ استان منفی است. بارش‌ها در استان‌های ایلام، خراسان جنوبی، خوزستان، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، گلستان، همدان و یزد نسبت به دوره بلندمدت افزایش یافته است.

بیشترین بارش‌ها برای استان سیستان و بلوچستان با رشد ۵۴.۲ درصدی، یزد ۴۱.۵ درصد و خراسان جنوبی با ۱۹.۷ درصد ثبت شده است.

در مجموع از ابتدای سال آبی جاری تا (۱۳ اردیبهشت ماه) بارندگی در کشور ۸.۹ درصد و میزان بارندگی‌ها در کشور در بازه زمانی ذکر شده ۱۸.۶ میلیمتر کاهش یافته است.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • خشکسالی در 22 استان کشور! بارش‌ها 8.9 درصد کاهش یافت
  • زلزله خوزستان را لرزاند
  • خداوندا، ایران را تجزیه و با آتش سوزی، سیل و زلزله نابود کن!
  • انجام ارزیابی اولیه از خسارت زلزله امروز در خراسان شمالی
  • زلزله ۴.۲ ریشتری در خراسان شمالی هیچگونه خسارتی در پی نداشت
  • ایجاد نخستین ایستگاه مدرن لرزه‌نگاری در قشم
  • زلزله در خراسان شمالی ؛ شدت و مرکز زمین لرزه
  • زلزله ۴.۲ ریشتری «تیتکانلو» در شهرستان فاروج را لرزاند
  • زلزله‌ای به بزرگی ۴.۲ ریشتر تیتکانلو خراسان شمالی را لرزاند
  • امیر نظام گروسی یک شخصیت بزرگ ملی است